ANTYOKSYDANTY - CO POWINNAŚ WIEDZIEĆ O ZDROWYM JEDZENIU?


Dziś naszym tematem przewodnim będą antyoksydanty, czyli produkty spożywcze, które nie tylko pomogą nam naturalnie i skutecznie wzmocnić odporność naszego organizmu ale również zapobiec wielu chorobom (lub zatrzymać ich rozwój). Sama cierpię na baaaardzo słabą odporność organizmu i dlatego wiem jak ważne jest dbanie o zdrową i zbilansowaną dietę. Jakie dokładnie właściwości kryją w sobie poszczególne produkty spożywcze, które jemy na co dzień?  Odpowiedź znajdziecie poniżej!

Antyoksydanty, o których dzisiaj mowa są inaczej nazywane przeciwutleniaczami.


Te z kolei zajmują się usuwaniem szkodliwych substancji z naszego organizmu, w tym wolnych rodników, które nie tylko przyspieszają procesy starzenia, uszkadzają nasze DNA, ale również osłabiają nas i mogą sprzyjać rozwojowi wielu chorób takich jak nowotwory, choroby serca i wiele innych! Przeciwutleniacze pomagają nam w pozbywaniu się tych szkodników z naszego organizmu i dlatego warto zwrócić na nie wyjątkową uwagę. Dieta bogata w nie pozwoli nam się cieszyć piękną, promienną i jędrną cerą oraz zneutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników.


Ok, to co w takim razie lubi nasz organizm?

* witamina C (tak, tak i jeszcze raz tak!) - jej dobroczynne właściwości wzmacniają odporność naszego organizmu, wyłapuje i neutralizuje działanie wolnych rodników oraz pomaga we właściwej pracy białych ciałek krwi. Nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać dlatego tak ważne jest, żeby o niej pamiętać! Dzienne zapotrzebowanie witaminy świetnie pokryją takie produkty jak truskawki, czarna porzeczka, kiwi, owoce cytrusowe, papryka, brukselka, kalafior, szpinak. 

* witamina E, tak jak i w przypadku witaminy C - walczy z utleniaczami, a znajdziemy ją w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, razowym pieczywie, makaronach, kaszach, rybach morskich, mleku.

* selen - jest odpowiedzialny za produkcję enzymu chroniącego błony komórek przed oksydantami i zwiększa przyswajanie witaminy E, znajdziesz ją w pestkach dyni, orzechach brazylijskich, musli z pszennymi otrębami. Ponadto, selen pomaga zapobiegać stanom zapalnym, zawałom serca i udarom mózgu !

* cynk - rośliny strączkowe

* Beta- karoten, prowitamina A - zapobiega niektórym nowotworom, poprawia widzenie! (jak to w żarcie z królikiem i marchewką, czy ktoś widział  kiedyś królika w okularach? :)), tę witaminę dostarczają żółte, czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa.


Czy wiedziałaś że...?

--> Pomarańczowe owoce i warzywa są szczególnie polecane w profilaktyce raka szyjki macicy, gdyż zwiększają odporność organizmu na atak wirusa HPV odpowiedzialnego za tę chorobę. Także dziewczyny jedzcie dynie, marchew, brzoskwinie, morele i mango!

Warto jeszcze wspomnieć o:

Likopenie - jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy! Znajdziemy go w pomidorach, arbuzach i czerwonych grejpfrutach.

TIP: Przyswajalność likopenu wzrasta po ogrzaniu go w obecności tłuszczu. Przyrządzając w domu swój sos pomidorowy, nie zapomnij dodać łyżki oleju :)

A co do picia?

* gorzkie kakao (zawiera polifenole, które doskonale wpływają na pamięć i pomagają w zwalczaniu chorób dziąseł)
* czerwone wino (oczywiście z umiarem, nie więcej niż lampka wina dziennie!)
* zielona herbata (ze wszystkich herbat to właśnie ona zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, tzw. katechiny)

Co nam szkodzi i czego najlepiej unikać?

Papierosy, alkohol (pomijając małe ilości czerwonego wina), leki antydepresyjne, tabletki antykoncepcyjne.


Nasza dieta przede wszystkim powinna być zbilansowana, a na talerzu powinny znajdować się przynajmniej trzy różne kolory :) Oczywiście nie należy też przesadzić i nagle zacząć jeść tonę witamin dziennie bo i wtedy sobie zaszkodzimy, warto jednak zwracać uwagę na to co jest w naszym jadłospisie i być świadomym tego co jemy na co dzień.

To tyle na dziś! A wy jak dbacie o swoją dietę? Były już dziś jakieś antyoksydanty?

Komentarze